STUDIE V REALIZACI

Proměna garáže na office

Byly jsme osloveny pro návrh těchto prostorů, protože klienti potřebovali poradit s rozložením a celkovým výrazem vestavěné knihovny. Ta měla obsahovat prostor na firemní šanony a dokumentace, ale také police na peřiny, malou kuchyňku a šatní část. V bývalých dvou-garážích má vzniknout kancelář, která bude nabízet i občasné přespání. Proto byla důležitá analýza celé místnosti a rozložení jednotlivých funkcí a řešili jsme ji nakonec celou.

Jedno pracovní místo a velký konferenční stůl s promítacím plátnem je navržené na jedné straně místnosti, kde se nachází i síťový rack pro lokální počítače. V dispozici o jedné místnosti bez jakékoliv příčky je vždy z jednoho rohu do druhého. A proto jsme uvažovali o nové lehké dřevěné konstrukci, která by opticky i akusticky oddělovala část s rozkládací pohovkou na dlouhodobé přespávání.

Úložného místa není nikdy dost, takže jsme doplnili jižní stěnu otevřenými skříňkami od Master&Master ve spodní části pro aktuálně používané dokumenty. Při online pracovních telefonátech je důležité pozadí, před kterým sedíte. Jsou zde navrženy akustické podsvícené panely od Lappa studio.

Pracovní stůl může být dle klienta buďto polohovací anebo řešený fixně se subtilními kovovými nohy v černé barvě, která je v doplňcích průvodní po celé místnosti. Pracovní místo má „kryté záda" a přehled nad celou místností. Také zde může přijímat návštěvy a je dostatečně prosvětlené přirozeným osluněním ze jihozápadní světové strany.

Pokud se klienti vzbudí, jejich pohled nepadne na pracovní místo, ve kterém budou pobývat celou pracovní dobu, ale mají tento pohled omezený lehkou dřevěnou konstrukcí. Také nikdo na návštěvě nemusí dle rozložení tohoto koutku rozeznat, že se zde denně přespává.

Vestavěná skříň má zleva rozložení podle kancelářských potřeb, svým dekorem dřeva se přizpůsobuje již existujícím dveřím do koupelny a skladu. Dveře tak zanikají a neupozorňují na svou polohu. Vedle kuchyňky se nachází hlubší skříň pro šatstvo, osobní předměty a případné uložení peřin. Knihovna je otevíraná za pomoci podélných masivních úchytek, které procházejí od stropu až po zem a tvoří tak rastr, který knihovnu vertikálně pravidelně dělí.


Ve spolupráci s Ing. arch. Sára Benešová
Rekonstrukce/Garáže rodinného domu/Pracovna s možností dlouhodobého přespávání
nestanoveno
Prešov, Slovensko
2022
Původní stav garáží