architektonická STUDIE

Probarvený interiér rodinného domu

Architektonický návrh řeší interiér bytu parteru rodinného domu. V přízemí je situován byt, v podzemním patře je umístěna garáž a hudební zkušebna manžela. V patře je v budoucnu plánovaná zubní ordinace pro paní domu.

Zadáním bylo vytvořit klidné a příjemné bydlení s návazností na zahradu pro čtyřčlennou rodinu se psem a dvěmi kočkami. Nedílnou součástí návrhu mělo být i zázemí pro zvířata. Také bylo úkolem navrhnout prostor pro cvičení jogy a capoeiry, který paří k dennímu programu obou manželů.

Cenové rozmezí investice na byt o ploše 110m2 je přibližně 1,5 milionu korun. Realizace projektu interiéru je předpokládaná v létě 2023.

Bytová jednotka obsahuje obytný prostor s kuchyní a jídelnou, prostornou ložnici s krbem a místem na cvičení, dětský pokoj a pracovnu (budoucí druhý děštský pokoj). Dále také vstupní chodbu s vestavěnou skříní a prostorem na obouvání, záchod a koupelnu.

Nábytek preferují klienti od truhláře. Materiál, kterému klienti dávají přednost je dřevo. Interiér nemá být monochromatický, rádi by ho oživili barvou světlých odstínů. Může být zvolena i sytá výrazná barva jako výrazný prvek interiéru. Rádi by se vyhli černým kovovým doplňkům a oranžové barvě. Celkový charakter interiéru má být skandinávský, minimalistický, vzdušný a plný bytových květin.

Při navrhování jsme kladly hlavní důraz na útulnost a propojení interiéru s přírodou. Celý návrh sjednocuje opakující se prvek kruhu, jako symbolu ochrany a bezpečí. Objevuje se ve formě nábytků, jako například stolů, koberců, zrcadel, nebo v malých detailech - úchytek či hravých otvorů pro děti a domácí mazlíčky.

Interiér je laděn do zemitých barev. Modré, zelené a červeno-hnědé, které se odkazují na přírodu a jsou pro naše vnímaní příjemné a přirozené. Velký vstupní prostor tvoří vestavěný modrý box a otevřená šatní skříň. Box obsahuje toaletu, technickou místnost s prostorem pro zvířata a několik vestavěných skříní.

Největší pokoj je rozdělen na kuchyň a obývací místo s jídelnou. Kuchyň je orientovaná směrem do zahrady. Skládá se z ostrůvku s posezením a vysoké sestavy se spoustou úložného prostoru. Pohovka je situovaná u okna, aby kromě sledování televize umožňovala příjemný výhled do zeleně.

Prostorná ložnice kromě postele a objemné skříně obsahuje soliterní krb a prostor na cvičení. Je tónovaná do zelené barvy, stejně tak i navazující malá koupelna. Dětský pokoj je formován převážně z vestavěného nábytku a je laděn do odstínů hnědočervené s béžovou barvou. Naopak pracovna je tónovaná do modré barvy a skládá se více z typových výrobků.


Ve spolupráci s Ing. arch. Barbora Říhová

Rodinný dům/Barevný interiér/Dřevěná podlaha
přibližně 1,5 milionu Kč
Braník Praha 4, 2022
Aktuální stav