architektonická STUDIE

Interiér rodinného domu v barvách tiramisu

Zadáním tohoto projektu byl interiér architektonické studie novostavby rodinného domu navržena architektonickým ateliérem Majo, architektem Filipem Kotlářem. Řešené místnosti jsou všechny kromě dvou dětských pokojů a garáže.

Dům má dvě nadzemní podlaží a je navržen s důrazem na propojení se zahradou. Klienti jsou mladý pár, který se časem plánuje rozrůst o děti. Proto má být interiér navržen s ohledem na dobrou uživatelnost i pro nejmenší.

Naším úkolem jakožto architektů bylo vytvořit minimalistický interiér s přírodními materiály, jako jsou například kámen, beton a dřevo. Zároveň si klienti přejí vyhnout se studenějším předmětům. Barevnost interiéru má být v tlumenějších barvách s možným výraznějším prvkem, který bude nadčasový.

Klienti vaří rádi a velmi často, proto má být kuchyňská linka má být obsáhlá a uživatelsky pohodlná, příjemná. Na pravidelné bázi zde budou jíst 4 osoby, občasně 6-8 osob. Ložnice je pro klienty místo klidu, kde se chtějí hlavně dobře vyspat. V horním patře je situovaná pracovna manžela, který při práci nejenom sedí u počítače, ale rád se také při pracovních hovorech prochází, ideálně po příjemném materiálu na podlaze.

V domě by se mělo najít i místo na pracovní místo pro klientku, které bude využíváno spíše sporadicky. Klientka ráda odpočívá u čítání knih, tedy nějaká forma čtecího koutku, by se v domě určitě měla objevit. V neposlední řadě má dům pojmout dostatek úložného prostoru.

V druhém patře se nám princip kombinace nábytku obrátí, navrhujeme zde dřevěnou podlahu s béžově laděným nábytkem. Tímto principem oddělujeme pracovní horní část od spodního patra s ložnicemi a obývacím prostorem.

Celý návrh interiéru rodinného domu jsme sjednotili do teplých, hnědých a béžových tónů. Vestavěný nábytek je navržen v japonském stylu s přiznanými vertikálními deskami, který doplňují prvky Corianu.

Dispozici kuchyňské linky jsme orientovali tak, aby měli klienti při práci v kuchyni vždy výhled z největšího okna v domě, a zároveň jsme tím zvětšili množství úložného prostoru. Kuchyň se skládá z vysoké sestavy v architekty navržené nice, nízké kuchyňské sestavy u okna a kuchyňského ostrůvku, který je středobodem obývacího pokoje. Velkorysý kuchyňský ostrůvek volně navazuje na jídelní stůl. Vysoká sestava pojme troubu, mikrovlnou troubu i kávovar v uživatelské výšce a schová kuchyňské roboty na výsuvnou polici.

Obývací pokoj s kuchyňským koutem nabízí mnoho možností posezení, od barového sezení u ostrůvku přes klasické posezení u jídelního stolu, až k povalování se na pohovce, či vestavěné lavici podél stěny.

Podhled využíváme na skryté garnýže, zabudované plátno na projektor a zapuštěné bodové osvětlení. Vzdušný interiér doplňujeme květinami, které společně s béžovou výmalbou ladění dodávají domu nezbytnou útulnost.

Ve spolupráci s Ing. arch. Barbora Říhová
návrh interiéru rodinného domu/japonský nádech dispozice nábytků
nezveřejněno
Středočeský kraj, 2023
Materiálové řešení
Dolní patro má navrženu podlahu z polyuretanové stěrky, která je příjemná na dotek i pohyb, zároveň je však uživatelsky jednoduchá na úklid, což je pro propojení parteru se zahradou praktické. Zároveň má polyuretanová stěrka nadčasový vzhled, který nám umožňuje mít skříně a police v dekoru dřeva. Interiér tak bude stále v jednotném stylu a dřevodekoru, a tak je možné dosáhnout moderního a minimalistického stylu.
Promyšlené do detailu
Jednoduchý a čistý design interiéru podporují skryté prvky: skryté dveřní zárubně, do omítky zapuštěné podlahové lišty a detaily jednotlivých prvků v podhledu.