architektonická STUDIE v REALIZACI

Interiér rodinného domu pro Lu

Řešený interiér se nachází v novostavbě rodinného domu, který si klient navrhl sám společně s kolegou architektem. Návrh interiéru obsahuje všechny místnosti v domě. Rozpočet na interiér nebyl stanoven. Klienti jsou dva mladí muži, kteří svůj volný čas chtějí trávit co nejvíce venku na zahradě, milují přírodu a sporty. Velmi rádi také hostí své přátelé, čemuž by měl být interiér přizpůsoben.

Dalším obyvatelem domu bude pes Lu, kterému do budoucna možná přibude kamarád. Jeden z partnerů je projektant a pracuje převážně z domova, kam za ním dojíždí kolega či klienti.

Partneři rádi experimentují s materiály a jsou tedy otevřeni různým nápadům v interiéru. Oblíbené barvy klientů jsou odstíny černobílé a béžové. Partneři preferují přírodní materiály jako je kámen, dřevo, beton či kov.

Oba klienti mají rádi přírodu a rostliny, což by se určitě mělo odrazit i v interiéru jejich domova. Celkový charakter interiéru má být vzdušný, čistý, pravidelný a minimalistický. Uspořádání interiéru má mít logickou návaznost a každý prvek má mít smysl a své místo. Interiér má být také pohodlný a člověk se zde má cítit klidně. Důležitá je taky návaznost na přilehlou zahradu.

Celý návrh sjednocuje podlaha z béžové stěrky a bílé konstrukce z kovu a perforovaného plechu. Kovové konstrukce se zejména objevují ve formě zábradlí, šatní stěny v ložnici, koupelnových skříněk a konstrukcí nad kuchyňským ostrůvkem.

Interiér je laděn do světlých a teplých barev. Hlavní důraz jsme kladly na útulnost a čistotu prostoru. Dalším výrazným prvkem interiéru je kvádr s drevodekorem dubu, který obsahuje schodiště, záchod a kuchyňskou stěnu. Tento prvek koncepčně propojuje obývací prostor s chodbou, zádveřím a pracovnou, umocňuje vzdušnost obýváku otevřeného do krovu.

Pracovna, situovaná jako jediná ve druhém patře, je propojená s obývacím prostorem a díky svému umístění v podkroví je převážně navržena vestavěným nábytkem na míru v kombinaci dřeva a bílého kovu.

Čtení v okně, posezení na prostorné sedačce, večeře u jídelního stolu, víno na barové židličce či společné vaření u kuchyňského ostrůvku. Všechny tyto samostatné funkce na sebe volně navazují a jsou součástí jedné vzdušné místnosti, která umožňuje pohodlně obsáhnout větší množství návštěv, ale zároveň vytvořit intimní atmosféru pro každou z aktivit při každodenním užívání. Ve středu místnosti je jednoduchý minimalistický krb orientovaný do všech stran, který tento princip utvrzuje.

Dominantní dubový cube zrcadlově doplňujeme vestavěnou dřevěnou knihovou se zarámovaným fixním oknem. Knihovna obsahuje posuvný panel, kterým se dá zakrýt okno při sledování televize nebo zahalit knihovnu pro vytvoření čistého dojmu z interiéru.

Ve spolupráci: Ing. arch. Barbora Říhová

Rodinný dům/Přiznané betonové stropy/Polyuretanová stěrka
nestanoven
Bukovina nad Labem, 2022
Aktuální stav