architektonická STUDIE v REALIZACI

Interiér rodinného domu
Buková u Příbramě

Předmětem této studie je návrh interiéru novostavby rodinného domu v Bukové u Příbramy. Hotová realizace interiéru je plánovaná na jaro 2024. Řešené místnosti návrhu jsou zádveří, obývací místnost s kuchyní a jídelnou, ložnice, dvě koupelny a sauna. V celém domě jsou podhledy, pouze v hlavní největší místnosti je navržen otevřený strop do krovu.

Rozpočet není určen. Klienti preferují spíše truhlářské výrobky v kombinaci s kvalitními seriovými výrobky. Okna a vchodvé dveře jsou z obou stran antracitové. Návrh kromě výběru nábytku obsahuje námět na novou podlahu ve všech řešených místnostech a nové bílé dveře do všech místností v domě.

Oblíbené barvy investorů jsou různé odstíny béžové, hnědé, teplé barvy a petrolejová modrá. Preferují přírodní materiály a dřevo. Naopak neoblíbené materiály jsou beton, plast a nelíbí se jim vysoký lesk. Klienti mají rádi otevřené police a hodně výzdoby, tedy raději více než méně. Celkový charakter interiéru má vést k venkovském stylu.

Hlavní důraz při navrhování jsme kladly na útulnost a pestrost využití interiéru. Celý návrh sjednocuje podlaha z PUR stěrky světle béžové barvy a dubový masivní nábytek, který interiér příjemně zahřívají.

Zatímco hlavní obytná místnost je laděná do světlých odstínů, ložnice s koupelnami a saunou jsou více z tmavých barev, které vytváří větší intimitu místností. Srdcem obývacího pokoje je modulová pohovka, která člení čtvercovou místnost otevřenou do krovu na jednotlivé prostory s rozdílnou funkcí. Pomáhá tak docílit požadované útulnosti této velkorysé místnosti a maximálně využívá vizuálního propojení s krásným exteriérem.

Dominantní pohovku doplňujeme o kvalitní dřevěné stolky Javorina s masivní podnoží, a velké textilní lampy, které napomáhají k usazení prostoru a jeho zútulnění.

Dalším důležitým prvkem obývacího pokoje je knihovna, která se line po celé délce plné stěny a formuje zde nejenom prostor na knihy a dekorace, ale také televizní kout a útulné zákoutí na čtení u krbu. Zdůraznění vertikálních prvků knihovny opticky pomáhá začlenění dlouhého prvku do místnosti a tvoří další vrstvu interiéru.

Hlavní ložnice kromě prostoru na spaní obsahuje koutek u okna pro čtení či odpočinek, a samostatnou místnost se šatnou, která se skládá z otevřených skříní.


Spolupráce: Ing. arch. Barbora Říhová
Rodinný dům/Venkovsky styl/Sjednocena podlaha
nestanoven
Buková u Příbramě, 2022
Aktuální stav