STUDIE v REALIZACI

Dejvický podkrovní byt

V horní části dvoupatrového dejvického bytu bylo zadáním existující kuchyň a dřevěnou podlahu zachovat, a tím byl určen materiálový směr celého interiéru. Úkolem také bylo vyřešit chybějící úložné prostory a možnost přesunovat jídelní stůl při návštěvách rodiny a přátel.

V předsíni jsme pracovali s existující dlažbou na zemi a doplnili místnost o sezení, uložení klíčů na mělkou poličku, kterou nám zádveří dovolilo a velké zrcadlo na celou postavu. Vnitřní uspořádání šatní skříně jsme s klienty v rámci druhé části spolupráce vyřešili přesně dle jejich potřeb a představ, protože je skříň truhlářským výrobkem.

Mladý česko-slovenský pár si přál podpořit dekor dřeva v interiéru a čistotu příjemně prosvětleného prostoru. Velkou výzvou bylo oddělení spodní části bytu, do které se dostávají klienti přes schodiště pod skosenou střechou. Tyto dvě části bytu nejsou nijak rozděleny, a proto zde byla navržena nad schodištěm nová knihovna s průhlednými zády kvůli průniku světla ze střešního okna do obývacího pokoje. Před touto knihovnou je navržena kolejnice, po které mohou jezdit posuvné dveře, a tím akusticky dvě patra oddělit.

Máme radost, když nás klienti osloví s kompozičním námětem knihovny z naší předešlé zakázky. Samozřejmě, žádný byt není identický, tak jako nejsou stejní ani jeho obyvatelé. A i přes to, že byla inspirací „domino knihovna", má tato sestava jiný výraz. Zde potřebovali klienti umístit také pracovní sezení, prostor na gramofon a spoustu hlubšího úložného místa.

V našich dotaznících se ptáme, zda mají klienti televizi anebo promítací plátno, a jak často se na ně dívají. V tomto případě se jedná o plátno, které je nenápadně zakomponované nad knihovnou a může se denně využívat.

Spodní patro sloužící jako ložnice s plnohodnotnou koupelnou má své výhody v rozloze. Společně s truhlářskými výrobky se zde vejde spoustu úložného místa. Každé skosení je využito co nejvíce na peřiny, knížky, sezónní oblečení, dokonce i místo pod schodištěm bude mít své využití.

Materiálově se návrh drží v jednotném stylu a používá dekoru podlah. Na posteli jsme společně s klienty upřesnili, která poloha postele jim bude vyhovovat, aby jim nepřekážela světlá výška skoseného stropu. V prostoru vedle postele je využité místo na vyklápěcí „peřiňák" a postel bude vyklápěcí s vnitřním úložným prostorem. Jelikož bude tato celá sestava truhlářským prvkem, ze předu postele bude pohledově nika na uložení knížek.

V případě podkrovních bytů je nejlepší obrátit se na služby truhláře a využít potenciál skoseného stropu. Netřeba zapomínat, že všechny dvířka se musí otevírat směrem ke skosení. To jsme společně doladili dle potřeb klientů a těšíme se na výsledek realizace.

Spolupráce: Ing. arch. Sára Benešová
Existujici kuchyn/Podkrovni byt/Schodiste
nedefinováno
Dejvice, Praha
2022
Stávající stav podkrovního bytu