architektonická STUDIE

Byt se žlutými detaily

Projektovaným interiérem je byt v bytovém domě nacházejícím se v středočeském kraji. Hlavním cílem tohoto návrhu je vytvořit optimální dispozici a esteticky sjednocené materiálové řešení, které splní přání našich klientů.

Naši klienti jsou pár, který sdílí tento byt s jednou z jejich dvou dcer, které je nyní 12 let. Jejich největším přáním je, aby náš návrh vytvořil harmonický a jednotný celek, který bude odpovídat jejich potřebám a vkusu.

Jedním z klíčových požadavků je vytvořit moderní a funkční hygienické zázemí, které zahrnuje oddělenou toaletu a koupelnu s vanou, kterou lze také využít pro sprchování. Důležitým aspektem je také přirozené odvětrávání, což zajistí pohodlné a zdravé prostředí.

V obývacím pokoji je potřebné navrhnout knihovnu, která bude nejen praktickou součástí interiéru, ale také esteticky zajímavou. Tato knihovna by měla být vytvořena s ohledem na robustnost, aby vyhovovala potřebám rodiny, a bude se lišit od klasických nástěnných polic.

Naši klienti si přejí, aby se v nově navrženém bytě cítili příjemně, útulně a pohodlně. Proto se snažíme vytvořit prostor, který bude nabízet dostatek úložných prostor, aniž by působil zahuštěně. Cílem je zachovat interiér vzdušný a moderní.

Jejich zásadním přáním je vyhnout se laciným lamino nábytkům, tapetám a kobercům s vysokým vlasem. Rádi by se vyhnuli lesklým materiálům, černému nábytku a přílišné strohosti. Cílem je vytvořit interiér, který bude vystihovat jejich osobní vkus a preferenci pro elegantní a přírodní vzhled.

Nová dispozice bytu byla navržena s ohledem na konkrétní požadavky našich klientů, kteří si přáli vzdušný prostor s dostatečným úložným prostorem. Projekt zahrnuje zásadní stavební úpravy v hygienickém zázemí, které byly provedeny tak, aby obě místnosti obdržely dostatečné přirozené osvětlení a větrání díky dvěma stávajícím oknům. K dispozici je také rozdělená koupelna s toaletou, která je přístupná přes technickou místnost vybavenou pračkou a sušičkou, což zároveň poskytuje mnoho praktických úložných prostor.

Materiálové řešení interiéru spojuje teplý dubový dekor dřeva s výraznými detaily v hořčičné žluté barvě, která je doplněna o olivovou, lahvově zelenou a bílou barvu. Celý byt je konzistentní s tímto konceptem, který je navržen s ohledem na funkci každého prostoru. Vstupní chodba má surovější charakter a dominuje jí pastelová zelená barva. Ložnice, kuchyně a obývací pokoj jsou více teplé a pohodlné, aby splnily požadavky na útulnost, na rozdíl od odvážné koupelny se záchodem.

Signifikantní žlutá barva, která subtilně propojuje celý návrh bytu, se objevuje zejména ve formě podstavců a úchytek ve vestavěném nábytku, ale také v drobných detailech, jako jsou osvětlení, koberec a nohy jídelního stolu. Tato barevná paleta dodává celému bytu jasnou identitu a eleganci.

Ve spolupráci s Ing. arch. Barbora Říhová
návrh nábytku na míru/japonský nádech dispozice nábytků
nezveřejněno
Středočeský kraj, 2024
Materiálové řešení
Celý návrh interiéru by měl být laděn do světlých a přírodních barev, což bude odrážet klidný a harmonický ráz celého bytu. Investoři preferují použití dřeva a přírodních materiálů, které poskytují teplý a přívětivý dojem.
Prostorové řešení
Kuchyňská linka byla rozšířena o nástěnné skříňky a vysokou sestavu obsahující vestavěnou lednici s mrazákem, a potravinářskou skříň, což výrazně zvýšilo úložný prostor a zlepšilo funkčnost kuchyně.